Αντιρατσιστικές νίκες, ενάντια στην ισλαμοφοβία

Αντιφασιστική διαδήλωση ενάντια στο PEGIDA στην Λειψία


Αντιρατσιστικές νίκες, ενάντια στην ισλαμοφοβία
 
 
Στις 28 Φλεβάρη δεκάδες χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιφασίστες από κάθε γωνιά της Γερμανίας θα συγκεντρωθούν στη Δρέσδη για να διαδηλώσουν ενάντια στο ισλαμοφοβικό PEGIDA.
 
 Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το κάνουν: από τα τέλη του Οκτώβρη, την ημέρα που ο Λουτς Μπάχμαν, ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας “Πατριώτες Ευρωπαίοι Ενάντια Στον Εξισλαμισμό της Δύσης” -όπως είναι το πλήρες της όνομα- οργάνωσε τον πρώτο “απογευματινό περίπατο” μίσους ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Δρέσδη, δεν έχει υπάρξει ούτε μια κινητοποίηση του PEGIDA που να μην ήρθε αντιμέτωπη με μια μαζική αντισυγκέντρωση. Η διαδήλωση της 28ης Φλεβάρη, όμως, θα είναι, απ’ ότι όλα δείχνουν, η χαριστική βολή για το PEGIDA.
 
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Γερμανία (και όχι μόνο στη Γερμανία) αντιμετώπισαν στην αρχή το PEGIDA σαν κάτι “νέο”. Ο αρχηγός του, έγραφαν, ήταν κάτι “νέο”: ένας απλός άνθρωπος, μικροεπιχειρηματίας, χωρίς καμιά προηγούμενη πολιτική ένταξη. Οι ιδέες του ήταν “νέες”: στο μανιφέστο του των 19 σημείων το PEGIDA διακήρυσσε με όλους τους τόνους ότι δεν είναι ρατσιστικό, ότι δεν στρέφεται ενάντια στους αιτούντες άσυλο και ότι είναι αντίθετο στα κηρύγματα μίσους, από όπου και αν προέρχονται. Απλά ήθελε να διασώσει τις ευρωπαϊκές, “ιουδαιοχριστιανικές αξίες” που απειλούνται... Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα προκάλυμμα καπνού. 
 
Ο Μπάχμαν, για να ξεκινήσουμε από τον αρχηγό, μπορεί να μην ανήκε μέχρι τώρα επίσημα σε κάποιο κόμμα. Αλλά αυτό δεν σήμαινε κιόλας ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος που απλά ευαισθητοποιήθηκε από τη φρίκη του ισλαμικού κράτους. Ο Μπάχμαν ήταν και είναι ένας αμετανόητος νεοναζί. Στις 21 Γενάρη η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε μια φωτογραφία του με κούρεμα και μουστάκι αλά Χίτλερ. Στη συνέντευξη που έδωσε λίγο αργότερα στην ίδια εφημερίδα ο Μπάχμαν δικαιολογήθηκε ότι τη φωτογραφία την είχε τραβήξει “για πλάκα”: “Την τράβηξα στον κουρέα για την ηχητική έκδοση του σατιρικού μυθιστορήματος ‘Επέστρεψε’”, είπε. 
Το ‘Επέστρεψε’, ένα βιβλίο που χλευάζει τον Χίτλερ παρουσιάζοντάς τον να έχει ξυπνήσει ξαφνικά στο Βερολίνο του 21ου αιώνα, έχει γίνει μπεστ σέλερ στη Γερμανία. Ο Μπάχμαν όμως δεν φωτογραφήθηκε σε στυλ Χίτλερ από κάποια σατιρική διάθεση απέναντι στον Φύρερ. Μάλλον τον θαυμασμό του ήθελε να δηλώσει.
 

Κλειστές συζητήσεις

 

Στις κλειστές συζητήσεις με φίλους του στο Facebook (που βγήκαν στη συνέχεια στη δημοσιότητα) χαρακτήριζε τους μετανάστες “ζώα” και “σκουπίδια”. Στη σελίδα του είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της Κου Κλουξ Κλαν (της ρατσιστικής αμερικάνικης οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες δολοφονίες μαύρων) με το σύνθημα “τρία κάπα την ημέρα τις μειονότητες τις κάνουν πέρα”. Οι κατηγορίες του αντιρατσιστικού κινήματος, που αντιμετώπιζε από την αρχή το PEGIDA σαν φασιστική οργάνωση αποδείχτηκαν 100% σωστές.
 
Ο Μπάχμαν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία του PEGIDA. Λίγες μέρες αργότερα πέντε ακόμα μέλη της ηγετικής ομάδας  -ανάμεσά τους και η διάσημη εκπρόσωπος και ταμίας της οργάνωσης Κάτριν Οέρτελ- αποχώρησαν για να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική κίνηση (“Άμεση Δημοκρατία”) που δεν θα έχει τη ρετσινιά του ρατσισμού και του φασισμού.
 
Το PEGIDA πνέει τα λοίσθια. Στις 9 Φλεβάρη η συμμετοχή στον καθιερωμένο “απογευματινό περίπατο της Δευτέρας” στη Δρέσδη, η συμμετοχή έφτασε μετά βίας τις δυο χιλιάδες. Στις 12 Γενάρη, στην πρώτη διαδήλωση που είχε οργανώσει το PEGIDA στην ίδια πόλη μετά τα γεγονότα στο Σαρλί Χεμπντό στο Παρίσι η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 25.000.
 
Η αποσάθρωση του PEGIDA είναι μια μεγάλη επιβεβαίωση για το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα. Οι αποκαλύψεις της Bild δεν έπεσαν από τον ουρανό: οι φωτογραφίες του Μπάχμαν με λουκ Χίτλερ δεν θα είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας χωρίς τις μαζικές αντιδιαδηλώσεις – που ξεπερνούσαν σε συμμετοχή συστηματικά τους “απογευματινούς περιπάτους” του PEGIDA. Στις 12 Γενάρη, την ίδια μέρα που το PEGIDA οργάνωνε τη μεγάλη συγκέντρωση μίσους των 25.000 στη Δρέσδη, πάνω από 100 χιλιάδες αντιρατσιστές πλημμύριζαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Γερμανίας.
 
Η ήττα του PEGIDA είναι μια μεγάλη νίκη. Ο πόλεμος ενάντια στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, όμως, δεν έχει τελειώσει -ούτε στη Γερμανία, ούτε εδώ στην Ελλάδα, ούτε πουθενά. Αυτές τις μάχες, όμως, θα τις δώσουμε τώρα από καλύτερες θέσεις.
 

Δρέσδη

 

Η “πρωτεύουσα” του PEGIDA είναι η Δρέσδη. Όχι τυχαία. Η Δρέσδη ήταν πάντα, λόγω της ιστορίας της, σημαία για τους νεοναζί στη Γερμανία.
 
Η Δρέσδη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των “συμμάχων” στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωτογραφίες της εποχής δείχνουν μια εικόνα αποκάλυψης: σχεδόν ούτε ένα κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο, οι δρόμοι είναι διάσπαρτοι από χαλάσματα και οι νεκροί μετριούνται σε χιλιάδες. Αν η ιστορία δεν γραφόταν από τους νικητές ο βομβαρδισμός της Δρέσδης θα μετριόταν, δίχως αμφιβολία, στα εγκλήματα πολέμου: η Γερμανία είχε πρακτικά ήδη ηττηθεί όταν ισοπεδωνόταν η πόλη. Ο βομβαρδισμός (όπως και της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι λίγους μήνες αργότερα) έγινε με στόχο τον καθορισμό των “ζωνών επιρροής” των συμμάχων στον μεταπολεμικό κόσμο και όχι την ήττα του ναζισμού -όπως λέει η επίσημη ιστορία. Για τους νοσταλγούς του Χίτλερ η Δρέσδη είναι το αγαπημένο παράδειγμα της “εγκληματικής δράσης των αντιφασιστών”.
 
Οι νεοναζί έχουν προσπαθήσει να μετατρέψουν τη Δρέσδη στο ορμητήριό τους στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια διάφορες φασιστικές οργανώσεις καλούσαν σε συγκεντρώσεις στις 13 Φλεβάρη -στην επέτειο του βομβαρδισμού. “Το νεοναζιστικό συλλαλητήριο του 2009 ήταν το μεγαλύτερο του είδους του”, έγραφε την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της (www.dresden-nazifrei.com) η πρωτοβουλία “Δρέσδη ελεύθερη από Ναζί”. Για τους αντιφασίστες αυτή η “επιτυχία” σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου:
 
“Χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειές μπλοκαρίσματος ο αριθμός των συμμετεχόντων μειωνόταν συνεχώς μέσα στα επόμενα χρόνια. Το 2014 στις 13 Φλεβάρη δεν υπήρξε καμιά απολύτως σημαντική ναζιστική πρωτοβουλία. Αντί για αυτό έκαναν διάφορες μικρότερες δράσεις την παραμονή. Φέτος δεν υπάρχει καμιά σημαντική ναζιστική κινητοποίηση στον αέρα...”.

Σχόλια